Naya Din

Wat is spiritueel ontwikkelen?

Vraag 100 mensen wat zij verstaan onder spiritueel ontwikkelen en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Oké, dit overdrijf ik een beetje! Maar spiritueel ontwikkelen is een breed begrip.

Van het ontdekken en versterken van paranormale vermogens zoals helderziendheid en mediumschap tot het zoeken naar antwoorden op vragen zoals of er meer is tussen hemel en aarde en wat de bedoeling van het leven is. Daarnaast bevat spirituele ontwikkeling ook een stuk ontwikkeling van jou als persoon.

Hierbij zal ik enkele voorbeelden geven van spirituele ontwikkeling op persoonlijk vlak.

  1. Het vergroten van je zelfbewustzijn: Een belangrijk onderdeel van spirituele ontwikkeling is het vergroten van je zelfbewustzijn. Denk hierbij aan het onderzoeken van je gedachten, emoties en overtuigingen om inzicht te krijgen in wie je werkelijk bent. Wat drijft jou? Wat zijn je passies? En wat belemmert jou? Wat zijn je angsten en aangeleerde overtuigingen? Waarom doe je wat je doet?            Door hierop te reflecteren en te proberen vanaf een ander standpunt naar jezelf te kijken, zul je je steeds bewuster worden van wie je bent. Dit zorgt er weer voor dat je dichter bij wie je in de kern, oftwel in je ziel, bent. Vanuit het spirituele gedachtegoed wordt uitgegaan dat de ziel puur en  liefdevol is. Hoe dichter je bij je ziel komt, hoe liefdevoller je naar jezelf en de wereld om je heen zult zijn.
  2. Mindful leven: Leren leven in het hier en nu vraagt om een bepaalde innerlijke rust en balans, wat weer een belangrijk aspect van spirituele ontwikkeling is. Mindfulness en meditatie beoefenen kan je hierbij helpen. Het weerhoudt je ervan om meegesleurd te worden in de hectiek van de dag. Hierdoor ben je ontvankelijker om het ‘ongrijpbare’ van het leven te voelen. Het stukje ‘meer tussen hemel en aarde’. Stress en hectiek kunnen ervoor zorgen dat je hier minder goed voor open staat.

  3. Leren luisteren naar je intuïtie: Je intuïtie is je innerlijke stem. Het ongrijpbare ‘weten’ dat niet vanuit je hersenen komt, maar vanuit je gevoel. Zodra je de stem van je intuïtie leert herkennen, kun je deze als hulp op je levenspad inzetten. Je kunt bijvoorbeeld je intuïtie raadplegen bij een belangrijke beslissing die je moet nemen. Of als je iemand leert kennen, kan je intuïtie je laten weten of diegene oké voor je is of niet. Let wel, je intuïtie zal je nooit dwingen. Je beschikt te allen tijde over een vrije wil.

  4. Bewust zijn van je ego: Vaak wordt gezegd dat spirituele ontwikkeling betekent dat je je ego leert loslaten. Ik zie het net iets anders. De letterlijke vertaling van ego is namelijk ‘ik’. En met dat ‘ik’ is in de basis niks mis. Je bewust zijn van je ‘ik’ helpt je bijvoorbeeld bij het vergroten van het eerder genoemde zelfbewustzijn. Anders is het als je heel veel waarde aan dit ‘ik’ gaat hechten op de verkeerde manier. Zoals jezelf superieur voelen aan de ander. Of dat je alleen maar met je eigen behoeftes bezig bent, waardoor je weinig empathie en compassie voor een ander over hebt. Bewustwording van je ego en hoe je deze ten goede in je leven kunt inzetten is spirituele ontwikkeling.

  5. Zoeken naar betekenis: Antwoorden zoeken op vragen zoals wat is het doel van je bestaan en wat is jouw missie in dit leven horen ook tot het gebied van spirituele ontwikkeling. Door middel van filosoferen, gesprekken aangaan met anderen of het lezen van relevante boeken kun je tot deze antwoorden komen. Het uiteindelijke doel van het vinden van je missie, is onder andere dat je jouw unieke talenten in kunt zetten om de wereld net een stukje mooier te maken. Of dat je de lessen kunt leren die je in dit leven te leren hebt. Zodat je ziel zich weer een stukje verder kan ontwikkelen. Deze missie hoeft overigens niet heel groot te zijn. Soms zijn het juist de kleine dingen die het verschil maken. 

Het is interessant om voor jezelf na te gaan wat spirituele ontwikkeling voor jou betekent. In hoeverre ben je hier bewust mee bezig? Wat heeft het je tot nu toe gebracht? Neem eens de tijd om hierop te reflecteren. De inzichten die je hierdoor krijgt kun je mooi meenemen in je verdere ontwikkeling.

Als afsluiting wil ik je nog meegeven dat spirituele ontwikkeling geen wedstrijdje is. Als de ander bijvoorbeeld ontzettend sterk is in het mediumschap en met energieën van andere planeten kan communiceren, betekent dit niet dat diegene ‘verder’ is in haar of zijn spirituele ontwikkeling. Iedereen volgt een eigen pad. En heeft eigen unieke talenten. Koester dus je authenticiteit en ga jezelf niet vergelijken met een ander. Ik wens je veel plezier op je spirituele ontdekkingstocht! 

Meer magische inspiratie

Vraag 100 mensen wat zij verstaan onder spiritueel ontwikkelen en je krijgt 100 verschillende antwoorden. Oké, dit overdrijf ik een beetje! Maar

Veel mensen voeren rituelen uit. Denk bijvoorbeeld aan rituelen rondom dopen, trouwen, begrafenissen of het simpelweg doorknippen van een lintje om iets

Wist je dat de kosmos tegen je ‘praat’ en je regelmatig berichten stuurt? Bijvoorbeeld om je te laten weten dat je op

Nieuwsbrief

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang

  • Het gratis e-book “5 Manieren om je Innerlijke Heks te ontwaken“
  • Spiriwiri-superpowers!

* verplichte velden

Lees hier over hoe er met je privacy omgegaan wordt.